Pálinka Országkóstoló 2015. Tréning
Néha kell egy kis változatosság... A mai és holnapi napon nem borokat, hanem pálinkákat bíráltam (kóstoltam). Lehetőség adódott egy két napos továbbképzésre, ahol Magyarország legjobb főzőmestereivel, és híres pálinkaház tulajdonosokkal volt alkalmam kóstolni. Bevallom, nem könnyű feladat a pálinkák kóstolása, főleg ha az ember inkább a borok terén van otthon. Nagyon komplex összetétel, intenzív és markáns illat- és ízjegyek. Az első napon 36 tételt kóstoltunk, és igen sok érdekes pálinkával találkoztam. Volt a sorban: szilva, kajszi, alma, törköly (Cabernet Sauvignon, Kékfrankos...), különböző érlelésű pálinka válogatások, málna, som, vadbodza, és még sorolhatnám tovább. Alkoholtartalmuk is változó volt, némelyik csak 40%V/V volt, de akadt olyan tétel is amelyik 60%V/V-ot képviselt (%V/V=térfogat százalék). Számomra ezek a magas (60%V/V) alkoholtartalmú nedűk már annyira nem élvezhetőek, hiszen ez az irdatlan mennyiségű alkohol kissé bántó, és elnyomja a pálinkák gyümölcsös lecsengését. Röviden tömören ennyit a mai napról, holnap újult erővel folytatom a kóstolást tovább. Ha nagyon jól produkálok, akkor beválogathatnak a Pálinka Országkóstoló bizottság közé. De egyet elmondok, nem cserélném le a bort pálinkára! :)
Szép hétvégét!
Herbert Gyula