Természetesen pezsgővel...
A nyáron megrendezésre került Pezsgő Június Nagykóstoló "Pezsgő összekóstoló" mesterkurzusáról íme itt a teljes pezsgősor jegyzetem, és remélem segít abban, hogy kiválasszátok a koccintásra megfelelő tételt.
Ha pedig nosztalgiából végigolvasnátok a teljes cikkemet, akkor kattintsatok az alábbi linkre:
Törley, Francois, Hungaria: tikok és érdekességek
Pezsgő-jegyzet:
Hungaria Juhfark Brut Nature szűretlen 2014-es évjárat
Egyenesen a rázóállványról! (Ami azóta már forgalmi tétel!) A márkaportfólió leendő új tagja. A juhfark szőlőfajtát a pincészet 8 hektáron termeszti. 3-4 hónapot érett az alapbor. A pezsgő cukortartalma 1 g/l, viszont ez még nem a végleges érték: minket közönséget kérdeztek meg, hogy mi mennyit javasolnánk ennek a pezsgőnek, a válasz: 6-7 g/l volt. Savérzete elég markáns 7,8 g/l értékkel. Citrusos, zöldalmás, és finomseprős, jegyek. Számomra egy nagyon elegáns, lendületes tétel.
Hungaria Grand Cuvée Brut
Túlnyomó részben chardonnay alkotja a reduktív alapbort, a többi részt pedig királyleányka és zöldveltelini adják. 5-10% óbort is tartalmaz. Dosage: 10 g/l - sav: 6,4 g/l.
Elegáns, egy picit már populárisabb tétel. Friss, krémes buborékszerkezet, citrusos jegyek dominálnak. Grillezett halakhoz kiváló.
Hungária Irsai Olivér Extra Dry SE
Bevallom, nekem nagyon tetszett. Egy igazi különlegesség a maga nemében. Intenzív szőlővirág illat, szép gyöngyözés, kellemes sav- és ízérzet.
Mézzel meghintett gyümölcssaláták bátor kísérője lehet.
Dosage: 14 g/l – sav: 5,9 g/l.
Francois Brut Nature Nyerspezsgő 2013
Pinot noirból és chardonnayból 50-50%-ban készült a reduktív alapbor. A néha felkevert finomseprős érlelésnek köszönhetően krémes ízek dominálnak, viszont az apró, sok buborék a légiességet képviseli. Cukor: 0,9 g/l – sav: 6,1 g/l.
Törley Chardonnay Nyerspezsgő 2012
Az előző tételnél érleltebb íz- és illatkarakterrel jellemezhető pezsgő. Nagyon karakteres, elegáns. Nekem egy picit hajazott a juhfarkból készített pezsgőre. Az élesztőből származó aromakomplexitás kiemeli a pezsgő karakterét. Hosszú lecsengés, szép savak.
Cukor: 1,0 g/l – sav: 6,6 g/l
Francois Rosé Brut Nature Nyerspezsgő 2012
Színe rózsaszín árnyalatú. Illatában cseresznye, eper, és az élesztős jegyek fellelhetők. Elegáns és könnyed buborékok, intenzív savak. 100% Pinot noirból készült.Cukor: 0,7 g/l – sav: 7,3 g/l.
Francois President Rosé Brut 2011
Szintén 100%-ban pinot noirból készült pezsgő. Rózsaszín színű, narancsos árnyalattal. Mélyebb gyümölcsös illatú, citrusos-meggyes jegyek. Szép savtartalom, ízléses megjelenés 2011-ből. Dosage: 4,2 g/l – sav: 6,6 g/l.
Champagne Alfred Gratien Rosé Brut
Narancsos színvilág jellemzi. Illatában érett eper és málna érezhető. Gyöngyözése kiváló, apró buborékai az egyediséget képviselik. Chardonnay, pinot noir és a pinot meunier szőlőfajtákból készült, mint egy igazi champagne. Dosage: 8 g/l – sav: 6,2 g/l
Champagne Laurent-Perrier Rosé Brut
Lazacszínű. Illatában eper és vadcseresznye érezhető, ami visszaköszön az ízében is. Lendületes sok apró buborékai igazi frissességet nyújt a kóstoló számára. Hosszú gyümölcsös lecsengés. Dosage: 8 g/l – sav: 6,1 g/l.