Champagne
Ha hiszitek, ha nem (de szerintem Ti is tudjátok), a mai borkedvelők között rettenetesen sok a sznob ember. Nincs is ezzel baj, mivel ők is a társadalom részei, csak ne nyílvánuljanak, ha nem értenek a dolgokhoz... :)
A minap egy borbárban jártam, és egy délceg "úriember" (aki, a fent említett rétegből származ(hat)ott, azt állította a mellette lévő ismerősének, hogy ez a champagne kíváló, nagyon ízlik neki, stb... Hozzáteszem, láttam a palackot (egy ismert magyar pezsgő volt), köze nem volt a champagnehoz, csak "sznobul" jobban hangzik így a pezsgő.
Részletezzük egy picit:
Szólj hozzá
Kép: Wine Folly |
Részletezzük egy picit:
Egy pezsgőt csak is akkor nevezhetnek el champagne-nak, ha tartalma megfelel az előírásoknak, és Franciaország északkeleti részéről, Champagne tartományból kell származnia. E borvidéket a Marne folyó osztja ketté, főbb városai Reims és Epernay. Altalaja mészkőből tevődik össze, ami nagyon jó vízháztartást biztosít, visszatartja a nedvességet, és segít a talaj felmelegedésében. Ezen a szélességi körön nagyon nehezen érnek be a szőlők (sőt általában nem is), de a tenger közelsége pozitív hatással van a szőlő sav és a cukor egyensúlyára. Az itt termelt szőlőfajták: pinot noir (40%), pinot meunier (32%), chardonnay (28%). A champagne-ok alapbora általában házasított bor, azaz cuvée, de szokás fajtaborból is készíteni: ha chardonnayból készül, akkor a palackon a Blanc de Blancs felirat áll, viszont ha pinot noirból, vagy pinot meunierből készül, akkor a Blanc de Noir jelölést viselik a palackok. Az évjárat nélküli champagne-ok 15 hónapig, az évjáratos tételek pedig 3 évig vannak a seprőn tartva a hivatalos szabályok szerint.
Egyet jegyezzünk meg: Nem minden pezsgő champagne, viszont minden champagne pezsgő! ;)
Egy piktogram arról, hogyan is készül a champagne:
Egyet jegyezzünk meg: Nem minden pezsgő champagne, viszont minden champagne pezsgő! ;)
Egy piktogram arról, hogyan is készül a champagne:
Kép: Wine Folly |