2017. aug 25.

Nyakunkon az őszi betakarítás

írta: Herbert Gyula
Nyakunkon az őszi betakarítás

Bertalan nap után már vészesen közeledik az ősz. Ezzel a színes évszakkal kezdetét veszi a betakarítási szezon. Ha elsőként a szőlő szüretelését említem - részemről a szívem csücske - akkor már a Balatonnál augusztus közepén megkezdték a Csabagyöngye szüretelését és a reduktív technológiának, a fajélesztőknek köszönhetően, akár már szeptember első hetében (vagy még korábban) a polcokra kerülhet a belőle készült bor. Ezt követik a szintén illatosabb, könyedebb borokat adó fajták pl.: Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, stb., aztán pedig érettségi állapottól függően a többi szőlőfajta. Szeptember közepe - október környékén a vörösbort adó fajták kerülnek a prés alá. Természetesen ez is borvidéktől, és szőlőtől függ, és persze a manapság annyiszor emlegetett klímaváltozásról.
Az almát, körtét érdemes teljesen érett állapotában leszedni, és a pincében alacsony hőmérsékleten tárolni. Fontos, hogy a gyümölcsök sértetlen állapotban legyenek elraktározva. A tökéletes tárolás végett a téli szezonban az egészségünk védelmét erősítheti napi egy alma vagy körte elfogyasztása. img_8138.JPG
Az őszibarackkal már kicsit más a helyzet. Kényesebb mint az előzőleg említett két gyümölcs. A teljes érettség előtt érdemes leszedni, és raktározni. Még az sem probléma, ha picit zöldebb, hiszen utóérés megy végbe benne, így puhábbá, édesebbé válik. Természetesen ne hasonlítsuk össze az ízét egy napérlelte őszibarackéval. 
Nálam a kertben még javában érik az uborka, még a héten csináltam is belőle egy jó nagy üveg kovászost. Viszont azért már a levelin látszik, hogy közeledik ősz, elkezdtek sárgulni. 
Az idén rengeteg paradicsomom lett. Tény, hogy kellő figyelmet fordítottam a gondozásukra. Februárban Gran Canariaról hoztam "Cherry" koktélparadicsom magokat. Maguk a növények már több, mint 2,5 méter magasak, és folyamatosan teremnek. Szóval jobb esetben, még októberben is szedhetem a paradicsomot. (A mellékelt képen a "Cherry" koktélparadicsom.) Az idei évben először termeltem fekete paradicsomot (ami valójában sötét lila színű), de valami oknál fogva nekem érett állapotban csak sötét barna színű lett. Esetleg valaki tudja, hogy miért nem következett be a teljes érettségi szín? 
Augusztus végén - szeptember elején már érdemesebb az öntözést is kissé visszavenni, hiszen ilyenkor már a növények kezdenek átállni az őszi/téli vegetációs időszakra.
De ez még egy picit odébb van, addig is élvezzük a Nap bársonyosan simogató sugarait augusztus utolsó hétvégéjén.

Szólj hozzá