2016. júl 17.

Zétától Zétáig

írta: Herbert Gyula
Zétától Zétáig

A Holdvölgy pincészet exkluzív szakmai kóstolója

Akinek egy picit is a szíve csücske a Tokaji Borvidék, annak bizonyára nem kell bemutatnom a dinamikusan fejlődő HOLDVÖLGY Pincészet munkásságát. Pár napja az ETAP borbárban debütált a pincészet az új tételeikkel. Gincsai Tamás - aki régebben a Vylyan Pincészetnél borászkodott, és Berecz Stéphanie leköszönése után a Holdvölgy Pincészet borásza lett – nyolc exkluzív tétel bemutatásával nyűgözött le minket.
A pincészet két kategóriában készíti el a borait; a HOLD AND HOLLO sorozattal a populárisabb, ihatóbb termékek előállítása a cél, a HOLDVÖLGY sorozatot pedig az elegancia és a letisztultság védjegye jellemzi.

A szakmai kóstoló egy újdonsággal kezdődött, mégpedig egy gyöngyözőborral, ami ritkaságszámba vehető, hiszen zéta szőlőfajtából készült. Tamás elmondása alapján új dolgokat szeretnének kipróbálni – a furmintot már unalmasnak vélték, meg persze általában mindenki azzal hozakodik elő, a hárslevelű egy markáns

abb fajta és nem ehhez a kategória készítéséhez való, ezért is vágtak bele a zéta gyöngyözőborba, ami ma még jelenleg „prototípusnak” számít. A HOLD AND HOLLO sorozat tagja lett, és UPPP névre keresztelték. A borász elmesélte, hogy a 2015-ös esztendő egy nagyon aszályos év volt, így az UPPP gyöngyöző bor alapanyagát két részletben tudták leszüretelni. A zéta egy koraérésű szőlőfajta, így az első szüret már 2015 aug28275050856_f865b9779e_o.jpgusztus 15-én (szombaton) kezdődött – itt hozzátette Tamás, hogy a szőlészükről Hornyák Laci bácsiról azt kell tudni, hogy a szombati nap számára szent és sérthetetlen, de rá tudták venni, hogy menjen be dolgozni, mert így akár kárba is mehetett volna az egész éves munkájuk – a második szüret pedig egy héttel később kezdődött, de ekkora már három mustfokot emelkedett a must cukortartalma. Így a két szüret végtermékéből jött össze a 2015-ös évjáratú félszáraz UPPP Zéta gyöngyözőbor.  2200 palack készült belőle (a követk
ező években 6-8000 palackot szeretnének belőle). Könnyed, citrusos – barackos illat- és ízvilág, egy kis grapefruittal a végén. A gyöngyözőbor nyomása: 2,2 bar, cukortartalma: 9,2 g/l, alkoholtartalma: 12,5% vol. (de a későbbiekben ennél alacsonyabb alkoholtartalmat szeretnének).
Miért nem habzóbort készítettetek a gyöngyözőbor helyett? A válasz egyszerű: „A gyöngyözőbor habzása jobban hasonlít a természetes habzáshoz, ezért esett erre a választás” – nyilatkozta a borász.

A kóstoló következő tétele ismételten a HOLD AND HOLLO csoportból érkezett, a DRY 2013 egy száraz válogatás volt. A bor 70%-ban furmint, 20%-ban hárslevelű és 10%-ban sárgamuskotály szőlőfajtákat tartalmazott. 80%-ban tartályban, és 20%-ban hordóban érlelték. Alma, és őszibarack fellelhető az illatában, amit egy enyhe hordófűszer kísér. A bor kóstolása közben megtudhattuk, hogy a pincészet 7 különböző dűlővel rendelkezik, ezen belül pedig 22 kiváló parcellából álló területeiből már meg tudják állapítani azt, hogy melyik földrészletről szüretelt szőlőből készítenek a HOLD AND HOLLO termékcsoportba, és melyikből a HOLDVÖLGY kategóriába borokat. Kicsit elkalandozva az ízlelt tételtől, szóba került a bor címkéje is, ami szintén nem mindennapi, hiszen szilikonból készült. Ráadásul a DRY-nak igen figyelemfelkeltő, neon zöld színű a címkéje. A borász és az értékesítési igazgató elmondása alapján ez a szilikon borcsomagoló anyag egy tökéletes világszabadalom, hiszen nem kell ragasztani, csak ráhúzni a borra, és kész. Van némi hátulütője is persze, hogy ne legyen ennyire egyszerű ez az élet: az USA ezt a címkézési technikát nem fogadja el, mert nem ragasztással kerül rá a borospalackokra a címke, ez kisebb gondot okoz a pincészetnek, de muszáj nekik ezt a problémát kiküszöbölni, mivel ők is tagjai Furmint USA projektnek. A megoldás az lett végül, hogy a szilikon címke alá egy papír címkét ragasztottak a szükséges adatokkal. A szilikon címke pedig Tokaj ihatóbb arcát modern köntösbe helyezi – tette hozzá Jójárt Gergő értékesítési igazgató.
Gincsai Tamás ezután sztorizgatásba kezdett a szilikon címkékkel kapcsolatosan:

  • mesélte, hogy általában a hölgyek kóstoló után le szokták szedni a palackról a címkét, és karkötőnek használják,
  • volt arra is példa, hogy valaki biciklizéshez szerette volna használni a neon zöld szilikon címkét, Tamás azért hozzátette, hogy ez nem foszforeszkáló hatású, és a baleset elkerülése érdekében rakjon magára normális világítást is,
  • a legdurvább szituáció pedig az volt, amikor egy kopasz vendégüknek a fejére applikálták rá a barátok ezt a szűk borospalack átmérőjű szilikon gyűrűt – gondolom nem kis kihívás volt számukra, bár van az a megfelelő bormennyiség, ami ezt lehetővé teszi. J

Ahogy közeledtünk a kóstoló feléhez, úgy jöttek sorban a szebbnél szebb tételek. A HOLDVÖLGY sorozat száraz válogatásai, a VISION 2013-as és 2014-es évjárata kerültek összekóstolásra. Tamás a figyelmünkbe ajánlotta, hogy ezeket a borokat úgy kóstoljuk, hogy ők az elsők a Tokaji Borvidéken, akik Furmintból, Hárslevelűből, és Kabarból készítettek házasítást. A másik fontos információ pedig, hogy ez a két évjárat most először lett összekóstolva a nagyközönség előtt, itt az ETAP-ban.
Az évjáratok között nagy különbségek voltak természetileg, hiszen a ’13-as egy kiváló évjáratnak tekinthető, viszont a ’14-es pont az ellenkezője volt. A pincészet filozófiája a stílusmegőrzés – hangoztatta a borász – ezért minden évjáratban fontos tartani a fogyasztók által elvárt borstílust. Így a VISION házasításoknál a fajták százalékos arányain változtattak. Tehát a 2013-as évjáratú VISION 65%-ban Furmintot, 25%-ban Hárslevelűt és végül, de nem utolsó sorban 10%-ban Kabart tartalmazott. A 2014-es évjáratú VISION-nél már más volt a felállás, a Furmint és Hárslevelű 40-40%-ot kapott, a Kabar pedig 20%-ban tudott érvényesülni. Kompenzálni kellett a különböző fajták aránymódosításait a stílusmegőrzés érdekében. A Kabar szőlőfajtát pedig a fűszeressége miatt használják ezekben a házasításokban. 

A 2013-as VISION a Decantor Asia borversenyen aranyérmet kapott, két héttel később, pedig a San Francisco-i borversenyen dupla aranyéremben, azaz nagy aranyban részesítették. Ez abban erősítette meg a borászatot, hogy ezt a stílust tovább kell folytatniuk a további sikerek elérésének érdekében.
A 2014-es VISION válogatást nagy kihívás volt megalkotni – hangsúlyozta a borász – hiszen az időjárás nem volt kedvező számukra. A nyár hűvösebb volt a kelleténél, az ősz esősre alakult, és így gyorsan kezdetét vette az ecetes rothadás, amire 100 éven belül nem volt példa, és ilyenkor már a permetezés sem segített semmit. Míg a 2013-as szüretkor a VISION alapanyagai 3-4 présnyi szőlőt jelentettek, addig a 2014-es évjáratnál ez leredukálódott egy présnyi termésre. Tamás mesélte, hogy olyan volt ez a ’14-es szüret, mintha két vagy három szüretet nyomtak volna le egyszerre. Látta a kollégái megfáradt arcát, és hogy mennyire kitartóan vitték véghez ezt a szüretet, nagy kihívás volt – emlékezett vissza a borász.
A két évjáratot tényleg sikerült egy sémára készíteniük, citrusos, fehér húsú gyümölcsök jellemzik a tételeket, a végén pedig egy kis kakukkfüves fűszerezettség (a kabar hatása). Természetesen a 2014-es évjárat savhangsúlyosabb – szerintem 1,5-2 év múlva lesz a csúcspontján ez a generáció - az előző évi párjával szemben. A hordóhasználat is szóba került, mindkét bornál 50%-ban volt tartályban tartva, és 50%-ban pedig hordós érlelést kapott 6 hónapig.  Ezek a hordók európai tölgyből készültek. A másod- harmad- illetve negyedtöltésű hordókat preferálják, úgymond ez az ő stílusuk. A borokat heti rendszerességgel kóstolják, és ha elérte a bor a megfelelő „fásságot”, akkor kiveszik belőle. A pincészet éves termelése 60-65.000 palack, a 2013-as VISION-ből 10.000 palack került forgalomba, a 2014-es évjáratból pedig 6000 palackot adtak el. Tudni kell, hogy a pincészet éves termelésének 70%-a külföldön kerül értékesítésre.

Elkezdődött az édes kategória kóstolása. Elsőként a HOLD AND HOLLO utolsó tétele következett a SWEET édes válogatás 2008-as évjárata. Kiemelkedő aszú termést hozott a ’08-as évjárat, nem csak minőségben, hanem mennyiségben is. A SWEET házasítás 60% furmintból, és 40% hárslevelű fajtákból tevődik össze. Ebben a két szőlőfajtában az a közös, hogy egy időpontban tudják szüretelni, úgymond „három ládás” módszerrel. Mit is takar ez? Az első ládába szedik az aszúszemeket, a második az ún. „barnaszüret”-es láda, ahová a szamorodninak valót gyűjtik, a harmadik ládába pedig a késői szüretelésű borok alapanyaga kerül – avatott be minket Tamás.
A 2008-as SWEET édes válogatás egy koncentráltabb típusú bor, fellelhetőek benne a botrityszes jegyek, citrusos illat a sárgadinnyével párosulva, és a végén egy kellemes lecsengés a megfelelő sav-cukor egyensúlynak köszönhetően. A borász hús-ételek mellé ajánlotta – mivel ez a legszárazabb édes boruk – én meglepődtem rajta, de lehet, hogy érdemes lenne kipróbálni. Egy fontos megjegyzést is tett Tamás: „Szigorúan naplemente után fogyasszuk, amikor a meleg már nem fog minket megütni”. J

A kóstoló vége felé közeledve, haladtunk a mélyvízbe. Az utolsó három bor a HOLDVÖLGY kategóriába tartozott. A SIGNATURE édes válogatás 2007-es és 2011-es évjárat került a poharunkba. A SIGNATURE-ről azt kell tudni, hogy fordítás, máslás, szamorodni, aszú és párcsepp esszencia házasítása, és egyben a borász „aláírása” is. A HOLDVÖLGY Pincészet tulajdonosa ezt a házasítást úgy jellemezte, mint a műkorcsolyát; van benne kötelező gyakorlat (fordítás, máslás, szamorodni, aszú, esszencia), és szabad gyakorlat (a házasítás alapborainak megfelelő arányban való összekeverése) is. Egyik céljuk az volt, hogy a legszexibb édes bort elkészítsék – szerintem sikerült is nekik. Egy vibráló ízérzet mondható el mindkét tételről, ami behízelgi magát. Valahol az édes szamorodni és az aszú közé helyezném el őket. Mézes, mazsolás, fügés zamatok, lágy és egyben gömbölyű, ahogyan a nyelvünkre simul, és a végén egy remek sav-cukor páros gurul le a torkunkon. Új hordót követően használt hordóba kerültek a tételek, és egy éves korukban kerültek palackban. A 2007-es SIGNATURE válogatás a Pannon Bormustra csúcsbora lett, míg a 2011-es SIGNATURE Decanter londoni borversenyén aranyérmet kapott (pedig még forgalomban sincs; fiatal bor, a három éves pakoncert-20140430-1633-holdvolgy.jpg
lackos érlelés most fog letelni, de a borász véleménye szerint még pluszban egy-két évig tervezik palackban érlelni a bort).
A SIGNATURE borok paraméterei:

  • 2007-es évjárat: alkohol: 13% vol., sav: 7 g/l, cukor: 125 g/l.
  • 2011-es évjárat: alkohol: 12% vol., sav: 8 g/l, cukor: 150 g/l.

Visszatérve a HOLDVÖLGY sorozat letisztultságához, az ezüstszínű címkén feltűnik egy „mandala” jel, ami az alábbi szavakat szimbolizálja: tudás, türelem, szellem, fantázia, elvek, gondolat, lélek. Valóban, ezek a szavak tényleg érzékelhetőek a borok stílusában, és nem utolsó sorban Gincsai Tamás kisugárzásában.

Elérkeztünk az utolsó tételhez, ami nem volt más, mint egy 100%-ban zéta szőlőfajtát tartalmazó édes szamorodni INTUITION No.1 névre keresztelve a 2008-as évjáratból. Az INTUITION No.1, No.2, és No.3 sorozatokból áll, vagyis különlegességekből. A No.1 paletta első tagja a 2007-es édes szamorodni volt – amit „gyümölcsbombaként” jellemzett Tamás. A kóstolt tétel pedig a No.1 széria második tagja, és hamarosan következik a harmadik tag is, egy 2013-as édes szamorodni, de ez még csak pár hónapja lett lepalackozva.
A 2008-as évjárat kitűnő év volt az aszúsodás szempontjából, és ez érezhető is volt a kóstolt szamorodni minden tényezőjében. Egyedülálló csúcs közeli élményt nyújtott ez a bor. Botrityszes jegyek, trópusi gyümölcsök, és a keleti fűszerek (pl.: sáfrány) összességében teszik azzá a bort, ami maga valójában. A 100 g/l cukortartalom, 7,5 g/l savtartalom, a 12% vol. alkoholtartalomból, 40g/l extrakttartalomból (ami vetekszik egy aszú extrakttartalmával) állnak össze az egyensúly pillérei.

Kiváló borok kizárólag kiváló alapanyagból és kiváló szaktudással rendelkező szakemberek által kerül a fogyasztók színe elé – és ez nincs máshogy a HOLDVÖLGY Pincészetnél sem.

 

Szólj hozzá